Vanaf het prille begin is BouMatic altijd trouw gebleven aan een aantal fundamentele overtuigingen die gebaseerd zijn op de BouMatic-melkfilosofie: comfortabel, snel en volledig melken. Alle beslissingen, acties en ontwikkelingen zijn gebaseerd op dit principe, wat zich in de praktijk vertaalt in tal van concrete voordelen voor de eindgebruiker en de koe. Maar waar komt deze melkfilosofie vandaan en wat houdt het eigenlijk in?

Het begon allemaal in de jaren 1930 met Lawrence Bouma, een jonge ondernemer en melkveehouder, die zijn tijd verdeelde tussen een zuivelbedrijf en zijn familiemelkveebedrijf in Ontario, Californië. Met de geest van een ingenieur, de vaardigheden van een machinist en een scherp oog voor de melkindustrie was Bouma klaar om een belangrijke bijdrage te leveren aan de industrie.

De jaren 1930 tot 1954: op zoek naar een oplossing voor de mastitis veroorzakende apparatuur

In de jaren 1930 kampten veel melkproducenten met mastitis in hun veestapels. Als melkveehouder begon Bouma zich meer te verdiepen in de steeds terugkerende problemen en besloot hij dat het tijd was om zijn gedachten en ideeën in daden om te zetten. Bouma geloofde dat de oorzaak van mastitis te maken had met de manier waarop de koe werd gemolken, niet alleen door onreinheid en bacteriën. Hij verkocht zijn melkveebedrijf en formuleerde zijn plannen om een manier te vinden om het mastitisprobleem op te lossen.

Zijn aandacht werd getrokken door het werk en onderzoek van Dan Noorlander, een professor diergeneeskunde aan de Universiteit van Californië, Davis. Dan Noorlander was zelf een manager op een grote melkveehouderij van 500 koeien in Californië, waar hij te maken had met grote mastitisproblemen.

Dan Noorlander stond bekend om zijn uitvinding van de geventileerde melkklauw om stuwing te verminderen! Hij leerde ons de noodzaak van een onbeperkte lucht- en melkstroom door het hele melksysteem! Later ontwikkelde hij de CMT-test (California Mastitis Test), een sneltest voor het opsporen van subklinische mastitis bij individuele dieren.

Dus toen Dan Noorlander en Lawrence Bouma hun krachten bundelden en samen onderzoek deden, kwamen ze tot dezelfde conclusie. Mastitis werd voornamelijk veroorzaakt door de omgeving waarin de koeien zich bevinden, maar ook de kwaliteit van de melkapparatuur, de instellingen en de gebruikte procedures speelden een belangrijke rol. Deze conclusie legde de basis voor de verdere ontwikkelingen van Lawrence Bouma en zijn bedrijf.

Eerste klauwmelkers met glazen zijkanten

Bouma bleef innovatieve ideeën bedenken die hielpen om mastitis onder controle te houden. Hij ontwikkelde melkklauwen met glazen zijkanten. Deze gaven de melkveehouders het voordeel om te zien wanneer de koe stopte met het afgeven van haar melk om het melkproces te stoppen. Hierdoor werd de tijd dat de uier werd gemolken verkort, waardoor de spenen minder belast werden.

Nieuwe alternerende pulsator, aangepast aan de koe

Bouma geloofde dat pulsatie een factor was bij het beheersen van mastitis. Hij wist dat hij een pulsator kon ontwikkelen die beter zou werken, aangenamer zou zijn voor de koeien en hun productie zou verhogen. Hij ontwikkelde een nieuwe pulsator, die de koe een moment van rust liet om haar melk te laten afgeven. Dit nieuwe melkpatroon zou de melkproductie van de koe verhogen. Als melkveehouder wilde hij een manier om meer melk uit de koe te halen, terwijl hij probeerde het comfort van de koe te maximaliseren. Dit begon met de uitvinding van verschillende soorten melkapparatuur die de zuivelindustrie voor altijd zouden veranderen. Een hogere productie met deze manier van melken, betekende meer inkomen voor de producent. Deze theorie van het melken zou een handelsmerk worden voor Lawrence Bouma.

De uier werd nog meer belast door de ongelijkmatige onttrekking van melk uit de spenen van de koe. De spenen van de koe werden niet in hetzelfde tempo uitgemolken. De voorste spenen waren sneller klaar met melken dan de achterste spenen. Bouma zag de noodzaak van een pulsator die aan de voor- en achterzijde met een andere pulsatie kon worden afgesteld. Bouma's experimenten doorliepen 2-3 prototypes totdat hij de "alternerende pulsator" creëerde, waarmee de melkinstellingen konden worden beheerd op basis van de fysiologie van de koe.

Bouma vroeg een vriend om het bij zijn koeien te proberen en ze waren tevreden met het resultaat. Hij begon de pulsator op de markt te brengen en aan andere vrienden te verkopen. Deze uitvinding bracht een revolutie teweeg in de melkveehouderij door de integratie van het BouMatic-melkprincipe: "De melkmachine moet de beschikbare melk voorzichtig, snel en volledig uit de uier van de koe verwijderen." Dit principe vormt de kern van elk BouMatic-product.

Massaproductie vanaf 1956

In 1956 begon Bouma met de massaproductie van zijn innovatieve apparatuur en noemde het bedrijf BouMatic, een combinatie van "Bou" van zijn achternaam en "matic" van automatisch. BouMatic bouwde al snel een reputatie op voor het vervaardigen van hoogwaardige, betrouwbare apparatuur, en belichaamde Bouma's visie om de melkindustrie te verbeteren.

De erfenis wordt voortgezet

Bouma leerde ons dat we de apparatuur moeten aanpassen aan de fysiologie en het gedrag van de koe, en pulsatie vormt het hart van elke melkinstallatie. 85 jaar later wordt de nieuwste generatie HiFlo Pulsator nog steeds gebruikt in alle BouMatic-melksystemen. Bovendien weerspiegelen alle producten van de BouMatic nog steeds zijn toewijding aan comfortabel, efficiënt melken. De FloStar MAX- en Xtreme-melkklauwen bijvoorbeeld worden beschouwd als toonaangevende klauwen in de sector.

In de afgelopen 15 jaar is geautomatiseerd melken toegevoegd aan het portfolio van BouMatic. Ook de Gemini Up, de vierde generatie BouMatic-melkrobots, is ontwikkeld op basis van het leidende principe om comfortabel, snel en volledig te melken.

We mogen besluiten dat Bouma's pioniersgeest tot op de dag van vandaag voortduurt. BouMatic blijft de grenzen verleggen met de leidende principes rond de gezondheid van het dier, de toewijding aan wetenschappelijk onderzoek en de rentabiliteit van de melkproducent, of hij nu een klein familiebedrijf, een middelgroot commercieel bedrijf of een industrieel bedrijf runt.

ZACHT, SNEL EN VOLLEDIG MELKEN ONDER DE KNIE KRIJGEN: WAT BETEKENT HET EN HOE VERTAALT HET ZICH NAAR EEN MELKVEEBEDRIJF VANDAAG.

Alle producten van de BouMatic Group blijven een weerspiegeling van het streven naar comfortabel, snel en volledig melken. Dit betekent dat elk product is ontwikkeld op basis van de volgende 3 principes:

  • COMFORTABEL - De "gezondheid" van de melkmachine wordt het fundamentele element. Het melken moet in de beste omstandigheden gebeuren door de fysiologie van de koeien, inclusief de spenen, te respecteren.
  • SNEL - Het natuurlijke effect van oxytocine is geoptimaliseerd om de beschikbare melk te winnen. Dit neemt toe door de melkstroom en verkort de melktijd. De juiste timing van de uiervoorbereiding en het aansluiten van het melkstel verbeteren de melkstroom door gebruik te maken van de melkafgiftereflex. Hierdoor wordt de gemiddelde melkduur verkort.
  • VOLLEDIG - Alle beschikbare melk wordt verwijderd, zonder de spenen te beschadigen en de totale productie wordt geoptimaliseerd of verhoogd.

Bronnen:

Boumatic.com

BouMatic University

Daniel Schwartzhoff – Thesis 20xx – "Het leiderschap en de nalatenschap van Lawrence Bouma"

Ter ere van Lawrence Bouma (1917-2017)