Na vijftien dagen op volle capaciteit te hebben gewerkt met de Gemini dubbele box van BouMatic, opent Ganados Carballo de deuren van haar boerderij voor ons om de dit robotmodel, voor te stellen. Deze melkrobot, die melkt tussen de achterpoten, bedient een honderdtal koeien.
“We zijn al 14 jaar bezig in deze melkstal. Voorheen melkten we met een 10-stands visgraatmelkstal”, zegt Bruno Pena, mede-eigenaar van het bedrijf. Met 101 melkkoeien begon de melkstal te klein te worden. Bovendien wordt het steeds moeilijker om gekwalificeerde arbeidskrachten te vinden. Daarom leek robotisering de veiligste optie.
Pena legt uit dat twee specifieke kenmerken van dit robotmodel, hen bijzonder interesseerden: het melken langs achter en de dubbele box. “Wij waren op zoek naar een systeem dat melkt langs achter, omdat we geloven dat de dieren hierdoor minder gestrest zijn en zich prettiger voelen. Bovendien maakt de dubbele box het niet alleen mogelijk om twee koeien tegelijk te melken, maar zorgt het er ook voor dat er vertraging ontstaat in één van de stallen, terwijl de andere normaal blijft functioneren”, legt hij uit.
Dit is de eerste robot van dit model die BouMatic in Spanje opstart. Er staan ondertussen vijf verkochte melkrobots klaar in afwachting van installatie. In Portugal begonnen de eerste eenheden iets meer dan een jaar geleden te werken. “De Gemini melkrobot doet het erg goed hier. Vooral de dubbele box is erg gegeerd omdat hij zich heel goed aanpast aan het type boerderijen dat we in Spanje en Portugal hebben”, zegt Javier Liste, verkoopvertegenwoordiger van BouMatic voor het schiereiland. Op typische boerderijen in dit gebied, met 80-90 koeien, is één enkele robot niet genoeg en twee misschien te veel, maar “onze dubbele robot, met een capaciteit voor 100 koeien, past perfect.”
Bij het ontwerp van zijn melkrobots streeft BouMatic naar een comfortabel, snel en volledig melken van de koe. “Vanaf het moment dat we de uitvoering structureren tot en met het uitvoeren van de installatie richten wij onze aandacht altijd op het dier. De hele robot is ontworpen om productief, efficiënt en soepel te melken”, aldus Liste.
Sinds er met de melkrobot gemolken wordt, is het gemiddelde aantal melkingen verhoogd van de 2, die ze in de melkstal uitvoerden naar 2,4 per dag. Ze focussen vooral op kwaliteit, want hoewel een percentage van de melk aan Celega wordt geleverd, besteden ze ook een deel aan de productie van hun eigen verse kaas.
Op dit bedrijf geven ze onder meer prioriteit aan een lang leven en het vermijden van poot- en vruchtbaarheidsproblemen. Omdat ze veel hectares bezitten, bestaat hun dieet bovendien voornamelijk uit gras; "Hun koeien eten heel weinig krachtvoer en alles wordt rechtstreeks door de robot aangevoerd", legt Ismael Grandal uit, verkoper bij Frior, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de installatie van de Gemini in Ganados Carballo.
Wat het aanpassingsproces aan de robot betreft, wijst deze boer erop dat het zeer vlot verlopen is. “Drie dagen na de installatie kwamen ze al binnen om het voer op te eten. Eerst lieten we ze eraan wennen, daarna hebben we de melkstal afgebroken en zijn we op de robot gaan melken”, herinnert hij zich. “Het ging veel soepeler dan verwacht. Het is waar dat je een paar dagen heel alert moet zijn, maar de koeien hebben zich goed aangepast en we hebben geen grote vertragingen ondervonden. Ze gaan naar het voer, dat vinden ze leuk.”
“Voor mij ligt bij de keuze van de machine de helft van de beslissing bij de distributeur en de technische dienst”, zegt Bruno Pena, die bij deze omschakeling zijn dealer Frior is blijven vertrouwen, met wie hij al 14 jaar samenwerkt. “ We vonden dit model erg leuk, maar de ervaring met hen was doorslaggevend, omdat ze altijd heel goed voor ons zijn geweest en we weten dat de mensen van Frior er zijn als we ze nodig hebben.”
De installatie was een leerproces voor zowel de distributeur als deze melkveehouder. “Dit was de eerste robot die we bouwden, maar we konden de uitdaging zonder enig probleem oplossen en ik denk dat we de taak aankonden”, zegt Grandal. “We kregen ook steun van onze collega’s van Agros Comercial uit Portugal, die ons hielpen bepaalde kwesties op te lossen, en van het personeel van de BouMatic-fabriek, die hier op de dag van de installatie aanwezig waren.”
Voor Frior betekende het starten met robotmelken een reeks veranderingen en uitdagingen: enerzijds de opleiding van technici en anderzijds de investering in voorraadmateriaal om bij eventuele storingen deze zo snel mogelijk op te lossen. Nu de eerste roboteenheid al is geïnstalleerd en er nog drie dubbele en twee enkele robots op komst zijn, verzekeren ze dat hun inzet voor deze markt is waargemaakt. Het was de juiste keuze en ze zijn bereid om de uitdagingen aan te gaan die robotmelken met zich meebrengt.
• In de dubbele box van de Gemini melkrobot, bedient 1 robotarm de twee boxen, waardoor er meer koeien per uur gemolken kunnen worden. Dankzij artificiële intelligentie worden taken geoptimaliseerd en kunnen taken tegelijkertijd in de 2 boxen worden gecombineerd.
• Door het melken tussen de achterpoten, waarop BouMatic een patent heeft, wordt de robotarm minder blootgesteld aan vuil en trappen van het dier. Dit verlengt de levensduur, aangezien de arm zich tijdens het melken niet onder de koe bevindt.
• De ligging van de robotarm achterin maakt het mogelijk om twee toegangsdeuren en twee uitgangsdeuren te plaatsen. Hierdoor kan de robot in de eenvoudige versie zelf als sorteerhek fungeren en in de dubbele versie kunnen er twee koeien tegelijk naar binnen. Dit bevordert de aanpassing en de rust van de koe.
• De Gemini-arm is hydraulisch, waardoor hij zeer nauwkeurig beweegt en weinig geluid voortbrengt, wat het welzijn van de koeien ten goede komt.
• Deze robot biedt het dier een perfect zijdelings zicht op de stal, waardoor het gevoel van isolatie in een box wordt geëlimineerd.
• De Gemini beschikt over OneView software, waarmee u zowel de kudde- als de machine-instellingen kunt beheren.