BouMatic is bijzonder trots met de installatie van zijn melksystemen in de prestigieuze Mazoon Dairy Farm in Oman. Dit project behelst twee 2x60- en één 2x20 Xcalibur 90LX zij-aan-zijmelkstallen voor zware toepassingen. Naast de 2x20-behandelingsstal is sinds mei 2019 ook al een van de 2x60-melkstallen voltooid en operationeel. In de exploitatie worden 1.950 Australische Holstein-Friesian-koeien gemolken. Het uiteindelijke doel is de capaciteit nog te verhogen en tegen 2026 jaarlijks meer dan 200 miljoen liter melk te produceren.

3.400 koeien melken in de woestijn

Het Mazoon Dairy Farm-project is een rasecht voorbeeld van de samenwerking tussen BouMatic US, BouMatic Europe, onze Nederlandse BouMatic-dealer Farm Service en hun plaatselijke filiaal Farmtec International gevestigd in de Verenigde Arabische Emiraten. Met het Mazoon-project brachten we de afgelopen 2 jaar niet enkel BouMatics kwaliteitsapparatuur naar het Midden-Oosten, we introduceerden er ook onze 'Omzichtig, Volledig en Snel'-filosofie.

De constructie van de gebouwen begon in 2018
De constructie van de gebouwen begon in 2018

State-of-the-art-, volledig geïntegreerd melkveebedrijf

BouMatic en BouMatic-dealer Farm Service met zijn plaatselijke filiaal Farmtec International lanceerden het melksystemenproject in april 2018 in Sunaynah in Al Buraimi. De 1.500 ha grote Mazoon Dairy Company is de nieuwste volledig geïntegreerde exploitatie van het sultanaat. Ze omvat een resem faciliteiten, waaronder omvangrijke stalinrichtingen voor het melkvee, meng- en opslagvoorzieningen voor het voer & droogvoer, een melkstal, veterinaire faciliteiten, een verwerkings- en verpakkingssite, een afvalverwerkingsinrichting en voorzieningen voor de sales en logistiek. Voor haar energievoorziening put deze hypermoderne exploitatie bovendien uit alternatieve bronnen zoals biogas en zonne-energie.

Het bedrijf produceert een heel assortiment kwaliteitsvolle verse zuivelproducten zoals melk, yoghurt, laban (een traditionele Arabische drinkyoghurt), verse room, kaas en roomijs voor Oman en de omliggende regio.

Sinds mei 2019 zijn een 2x60 Xcalibur 90LX en een 2x20 behandelingsstal operationeel.
Sinds mei 2019 zijn een 2x60 Xcalibur 90LX en een 2x20 behandelingsstal operationeel.

Superieure melksystemen voor een hoogwaardig melkveebedrijf dat klaar is voor de toekomst

Een technologisch geavanceerd bedrijf dat zichzelf hoge eisen stelt en ambitieuze uitbreidingsplannen koestert zoals de Mazoon Dairy Farm, vereist superieure melksystemen. De keuze viel op BouMatics Xcalibur 90LX zij-aan-zijmelkstallen omwille van hun ongeëvenaard duurzaam design, ongekende koecomfort en weergaloze doeltreffendheid. Deze stevige zij-aan-zijmelkstal is uiterst betrouwbaar en duurzaam wat hem met name geschikt maakt voor grote exploitaties waar de klok rond gemolken wordt. De kracht en stevigheid van de 90LX wordt gecombineerd met een bijzondere aandacht voor het koecomfort, waardoor hij een echte BouMatic Xcalibur-melkstal genoemd mag worden.

We zijn vereerd dat we in dit omvangrijke project Mazoons melkpartner mogen zijn. Door onze uitgebreide ervaring zijn we er vast van overtuigd dat de BouMatic-melksystemen de 'perfect fit' vormen voor deze veeleisende woestijnexploitatie.

Tjepko Bakker, General Manager Farm Service BV

Uit de voortreffelijke installatie blijkt het oog voor detail en het vakmanschap van de techniekers van Farmtec International en Farm Service. De kundige complexe bekabeling van BouMatics ViewPoint-automatiseringssysteem voor SmartDairy springt meteen in het oog. Ook BouMatics koel-, warmteterugwinnings- en melktransfersystemen werden uiterst professioneel geplaatst. De erg ordelijke en nauwkeurige schikking ervan geeft de installatie een opvallend uitzicht. Naast de indrukwekkende installatiedetails is met name de ruimte met koelapparatuur een uitgebreide blik waard. Het aantal falling film-koelcontrolesystemen en Thermastor-tanks die in dit warme klimaat en voor deze installatieomvang nodig zijn, is dan ook ronduit indrukwekkend!

Ambitieuze toekomstplannen

Tegen 2028 zal de exploitatie over voldoende capaciteit beschikken om jaarlijks meer dan 270 miljoen liter melk te produceren. Daarmee wordt Oman de komende 20 jaar een netto-exporteur van zuivelproducten.

Het project loopt gespreid over drie jaar, met uitbreidingsplannen voor de toekomst. In Fase 1 biedt het melkveebedrijf onderdak aan 6.500 koeien die 170.000 liter melk per dag produceren. Met het project wordt ook meer werkgelegenheid geboden voor Omani. Er wordt de komende 10 jaar naar een Omanisatie van 90 procent gestreefd.

In een persbericht liet Mazoon Dairy Company weten dat deze koeien de eerste van de 8.250 zijn die tegen 2020 geïmporteerd moeten worden. De onderneming startte in het tweede kwartaal van 2019 met de zuivelproductie met als doelstelling jaarlijks meer dan 200 miljoen liter melk te produceren tegen 2026 en zelfs meer dan 900 miljoen tegen 2040.

BouMatic prijst het team van Farm Service voor het uitstekende installatiewerk en bedankt de Mazoon Dairy Farm voor hun vertrouwen in ons merk.

We wensen hen beide nog vele succesvolle jaren!

Van links naar rechts : Mr. Essam Mansour (Representative, Farmtec International LLC), Mr. Tjepko Bakker (General Manager, Farm Service B.V.), Mr. Tim Clark (Herd Manager, Mazoon Dairy Farm), Mr. Pat Gorman (Farm Manager, Mazoon Dairy Farm)
Van links naar rechts : Mr. Essam Mansour (Representative, Farmtec International LLC), Mr. Tjepko Bakker (General Manager, Farm Service B.V.), Mr. Tim Clark (Herd Manager, Mazoon Dairy Farm), Mr. Pat Gorman (Farm Manager, Mazoon Dairy Farm)