BouMatic brengt de nieuwe melkklauw Flo-Star Xtreme en de nieuwe tepelvoering Magnum Turbo op de Europese markt. Deze nieuwe klauw is compacter en lichter en de hoek van de inlaten is verbeterd. Dat levert onder meer een hogere melkstroom, evenwichtige uitlijning van het melkstel en vacuümstabiliteit op. Het ontwerp van de nieuwe tepelvoering Magnum Turbo Liner bestaat uit een cilindrisch kopgat voor een goede pasmaat en een driehoekige tepelvoeringsschacht voor een comfortabele en snelle melkbeurt.

Ontwerp op basis van 3 belangrijke aspecten:
De ontwerpen van de melkklauw Flo-Star Xtreme en Magnum Turbo tepelvoering zijn gebaseerd op drie belangrijke aspecten tijdens het melken: comfort voor de koe, comfort voor de melker en een goede melkbaarheid. Deze ontwerpen houden opnieuw het lang gekoesterde melkprincipe van BouMatic in ere: de melkinstallatie moet de beschikbare melk zo comfortabel, volledig en snel mogelijk uit de uier van de koe verwijderen.

Hoger koecomfort
De Xtreme heeft voor het comfort van de koe een hoogte van slechts 13 cm. Dat is maar liefst 3,5 cm korter dan de huidige melkklauw. Dit maakt de klauw perfect voor kleine rassen, koeien met lage uiers en/of verse koeien (met bredere uiers). Verder verbetert het gepatenteerde ontwerp met gekruiste inlaten van BouMatic het evenwicht en de uitlijning van het melkstel. Een evenwichtige uitlijning zorgt voor een gelijkmatig uitmelken in elk kwartier. De positie van de inlaten verbetert ook de ‘pasmaat voor de koe’. Dit zorgt ervoor dat de melkklauw recht onder brede, smalle, korte en lange uiers hangt en een ongelijke plaatsing van de spenen kan opvangen.

Het ingenieuze ontwerp van de tepelvoering Magnum Turbo Liner speelt ook een rol van betekenis bij het comfort van de koe en de melkprestaties. Het cilindrische kopgat zorgt dat de tepelvoering goed om de speen heen past en de driehoekige vorm zorgt dat deze de speen zachter masseert en dat de melk er vlot uit komt. Er is geen luchtinvoer bij de melkklauw. Dit gebeurt op het niveau van elke tepelvoering. Het ontwerp van deze gepatenteerde ‘ventilatie’ zorgt voor een snellere afvoer van de melk.

Gebruiksgemak voor de melker
Voor het comfort van de melker is de melkklauw nog lichter geworden, met name 85 gram lichter dan zijn voorganger, de Flo-Star MAX. Een lichtgewicht melkklauw is gemakkelijk in gebruik en kan de vermoeidheid van de melker tijdens lange melk-shifts verminderen. Verder kan deze het gewicht meer naar de beker en tepelvoering verschuiven, waardoor de uitlijning van het melkstel nog optimaler wordt. Bovendien resulteert het lichtere gewicht van het melkstel bij alle melkkoeien (van vaarzen tot koeien in de 6e tot 8e lactatie) tot een minder vaak afzakken van de melkklauwen en minder luchtzuigen van de tepelvoeringen.

Uitstekende melkbaarheid: vacuümstabiliteit en snelheid
Voor een optimaal resultaat van de melkbeurt is er onafhankelijk van de melkstroom een vacuüm ‘snorkel’ toegevoegd om de vacuümstabiliteit en snelheid van de melkbeurt (melkstroom: 9 liter/min) te verbeteren. Als deze in combinatie met de nieuwe tepelvoering Magnum Turbo wordt gebruikt, wordt er gezorgd voor optimaal comfort voor gevoelige uiers en tegelijkertijd voor een snellere melkbeurt. De Xtreme is ontworpen ter verbetering van de vloeistofdynamiek, wat een snellere melkbeurt oplevert voor een hogere capaciteit met behoud van prestaties. Dit betekent minder vacuüm-fluctuaties in de melkklauw en meer comfort voor de speenuiteinden tijdens de melkbeurt.

De Xtreme kan een hogere melkstroom aan. Sinds eind jaren tachtig hebben genetica, voedingsleer en een beter beheer van de veestapel ertoe geleid dat koeien met een hoge productie steeds sneller gaan melken. Tests hebben aangetoond dat de toegepaste technologie in de Flo-Star Xtreme 9 liter/min aankan, zonder de prestaties te beïnvloeden. Verder heeft de melkklauw net als alle andere Flo-Stars een uit kunsthars vervaardigde constructie die bestand is tegen 3000 kg aan directe druk. Voor de Flo-Star Xtreme is de uitlaat in twee formaten verkrijgbaar: 16 en 19 mm.

Beschikbaarheid
De Flo-Star Xtreme melkklauw en de Magnum Turbo tepelvoering zijn sinds 1 september 2020 in Europa via alle erkende BouMatic-dealers te verkrijgen.

Ontdek meer over de Flo-Star Xtreme melkklauw

Ontdek meer over de Magnum Turbo Liner