Alle activiteiten op een melkveebedrijf zijn met elkaar in wisselwerking: comfort, diergezondheid en arbeidsefficiëntie. Het is een kettingreactie. Als het ene aspect goed loopt, heeft dat een positieve invloed op het andere aspect en leidt het uiteindelijk tot gezonde koeien, hoge melkkwaliteit en een tevreden melkveehouder.

Naast een comfortabele omgeving houdt een koe van vrijheid, routine en rust. Een melkrobot biedt deze voordelen. De koe kan vrij haar gang gaan, moet niet wachten en kan haar vaste routine van melken vreten, liggen (rust en herkauwen) aanhouden. Als ze dan vrijwillig de melkrobot bezoekt, is het belangrijk dat ze ontspannen is en zicht blijft houden op de kudde.

Een melkveehouder, van zijn kant, heeft hierop grote invloed door, zijn aanpak, de juiste omgeving hiervoor te organiseren en vaste routines mogelijk te maken.

Wat heeft dit nu te maken met melken tussen de achterbenen? Heel veel! De benadering van de melkkoe is vergelijkbaar met die in een zij aan zij melkstal. De koe staat rustig te vreten en wordt van achteren benaderd door de melkrobot. Ook voor de melker, in dit geval de robotarm, is het een veilige plek om koeien aan te leren en te melken. Met een melkrobot gaat alles dus volledig automatisch en relaxt.

“ De 5 grote voordelen van melken tussen de achterbenen in een melkrobot ”

We zetten de 5 grote voordelen op een rijtje:

-

Een ontspannen koe
Een ontspannen koe

1. De koe is ontspannen en stressvrij

De koe wordt niet onnodig afgeleid door een bewegende of geluid makende robotarm, waardoor ze vaak en snel gemolken kan worden. Bovendien blijft de arm tijdens het melken niet actief onder de koe. Dus meer rust dan wanneer de koe van de zijkant wordt benaderd.

Vrij zicht
Vrij zicht

2. De koe heeft een vrij zicht en beter kuddecontact

We weten allemaal dat koeien kuddedieren zijn en zich niet graag geïsoleerd voelen. Door de koe van achteren te melken, is er een in- en uitgang naar links en rechts mogelijk vanuit de melkrobot. Dat betekent dat ze een zicht blijft behouden op de stal en ze gemolken wordt in het gezelschap van haar kudde.

Spontaan en vaak bezoeken
Spontaan en vaak bezoeken

3. De koe bezoekt de robot vaker

Doordat de koe zich comfortabel voelt en de robot voor haar heel toegankelijk is, zal ze hem makkelijker en vaker bezoeken. Dit is een groot voordeel bij koeien in het begin van de lactatie, of heel hoogproductieve dieren die je vaker dan gemiddeld wilt melken. Gezonde koeien, die een goed rantsoen vreten, bezoeken de robot ook spontaan meermaals per dag.

Veilige werkomgeving
Veilige werkomgeving

4. De melkveehouder kan veilig werken

Het doet zich soms voor dat een koe handmatig aangesloten moet worden. Dat kan, dankzij de aansluiting langs achteren, vanuit een veilige en comfortabele positie.

Lange levensduur
Lange levensduur

5. Lange levensduur en melktechniek in veilige ruimte

Het systeem is van roestvrij staal en daarmee langdurig bruikbaar. Het van achteren melken voorkomt dat de koe op belangrijke systeemcomponenten stapt. Alleen de benodigde aansluittechniek komt onder de uier. De arm plaatst zichzelf namelijk tijdens het melken, in alle veiligheid, in de parkeerpositie.

BouMatic heeft een vooruitstrevend en gepatenteerd systeem waarbij het melkstel tussen de achterbenen van de koe wordt aangesloten. Als enige in de markt is dat uniek en vanuit de praktijk bedacht. Dit is volledig in lijn met de melkfilosofie, die BouMatic al jarenlang voert :

“milking gently, quickly and completely”.

Meer info over de BouMatic melkrobots

Op zoek naar meer info of advies?

Onze experts staan ter beschikking om u te helpen met uw vragen of plannen. Aarzel niet contact met ons op te nemen!

Contacteer ons