“ Marijn Van Aart of Edelweisz Dairy (the Netherlands) shares his experience with the MR-D1 milking robot with DualFIT technology ”

Aantal koeien
80
Melksysteem:
1x MR-D1
Installatiejaar:
2011
Gemiddelde melkproductie:
33 liters / koe /dag
Aantal melkbeurten per dag:
3,2

Maak kennis met de familie Van Aart

Op slechts een paar kilometer van het hoofdkantoor van BouMatic Robotics in Emmeloord, in Rutten, ligt de boerderij van Frans van Aart en zijn familie. Frans runt het bedrijf alleen; zijn vrouw Thecla werkt vier dagen per week als psychologisch verpleegster. Dochters Cariene, Sjanna en Inge wonen, werken en studeren respectievelijk in Enschede, Leiden en Groningen. De enige 'nakomeling' die regelmatig op het melkveebedrijf werkt, is zoon Marijn. Hij woont slechts een paar minuten verderop in Marknesse en werkt als Technical Dealer Manager voor BouMatic Robotics - best handig eigenlijk!

Pioniers in melken met BouMatic Robotics melkrobots

De Familie Van Aart was de eerste melkveehouder met een BouMatic Robotics melkrobot en waren daarmee een beetje pioniers. Overstappen naar een melkrobot was gewoonweg essentieel voor Frans van Aart. "Ik moest stoppen met melken als gevolg van eczeem. Iemand inhuren om de klus te klaren was simpelweg financieel onhaalbaar, dus er moest een keuze worden gemaakt: sluit het bedrijf of koop een melkrobot.

De doorslaggevende factor voor Frans was zijn vertrouwen in het bedrijf BouMatic Robotics. "Mijn oude melkapparatuur werd geleverd door het zusterbedrijf BouMatic en ik had vertrouwen in de mensen die deze melkstal hadden ontwikkeld."

De race tegen de klok is voorbij

Frans vat het samen: "Ik ben flexibeler in mijn werk. Ik kan elke dag enkele uren werk sparen. Het is niet dat ik niets meer hoef te doen; er is altijd genoeg te doen op een boerderij. Maar ik kan mijn tijd nu voor mezelf verdelen, en ik hoef geen zes uur te melken. De race tegen de klok, en dat is hoe het vroeger was, is nu voorbij. Nu zorg ik ervoor dat ik er rond zeven uur ben als de melkrobot worden schoongemaakt. Als ik opsta, wandel ik door de schuur en ga dan naar binnen en eet mijn ontbijt zonder te haasten. Er is natuurlijk nog altijd werk te doen. Frans moet nog voor een kudde zorgen; ze voeren en controleren, dierengezondheid in de gaten houden, het land bewerken en schoonmaken - hij heeft nog steeds genoeg werk om hem bezig te houden. De melkrobot verwijdert gewoon het meest arbeidsintensieve aspect van het melken.

Vrijheid, blijheid

Anders kan Frans alleen maar voordelen bedenken. Zoals bijvoorbeeld de melkproductie, die na een kleine vermindering tijdens de inleidende periode (wat normaal is) gestegen is. Thecla voegt ook toe: "Een belangrijke verbetering voor mij was het feit dat de koeien zelf kunnen beslissen wanneer ze gemolken moeten worden. Dit maakt het systeem veel gebruiksvriendelijker. Eerder werden ze twee keer per dag 'opgezocht', maar nu kiezen ze zelf het moment. De bewegingen van de koeien worden bepaald door de groep. De volgorde is natuurlijk en we hebben gemerkt dat het nu veel rustiger is in de stal."

Melken langs de achterpoten: het grote voordeel

Frans ziet een aantal belangrijke voordelen van het BouMatic Robotics-systeem: "Ten eerste is de machine open. Wanneer een koe in de stal komt, kan deze van twee kanten worden bekeken. Dit is belangrijk voor mij maar ook voor de koe. Ze kunnen koeien links en rechts zien en voelen dat ze nog steeds in de groep zijn; hierdoor voelen de koeien zich veilig. "Thecla breidt uit:" Een kuddedier is een vluchtig dier; koeien willen altijd weten dat ze weg kunnen rennen. Ze zouden veel minder bereid zijn om in een gesloten systeem te stappen. "Het feit dat de koeien worden gemolken langs de achterpoten wordt ook door Frans opgepikt als een belangrijke factor bij het kiezen van het BouMatic Robotics-systeem. Een ander groot voordeel is dat de MR-D1 op drie verschillende locaties kan worden uitgelezen: op de melkrobot zelf, op de PC op kantoor of op uw mobiele telefoon. "Als je niet in de stal bent, kun je nog steeds zien wat er gaande is met je mobiele telefoon." En last but not least voegt hij eraan toe: "Het plug & play-karakter van het systeem betekende dat de machine in de stal paste zonder dat we structurele aanpassingen moesten maken. Als ik ooit naar een andere stal moet verhuizen, kan de machine worden 'ingepakt' en elders worden geïnstalleerd. Dit is een enorm voordeel."

Ons kleine wonder!

Frans en Thecla zijn nog steeds duidelijk opgetogen over hun beslissing om met met een MR-D1 melkrobot te melken. Met een glimlach besluit Thecla: "Ik ben nog steeds erg trots dat we de eersten waren die de machine in onze melkveehouderij hadden staan. Het was destijds een groot spektakel en in het begin kwam iedereen ernaar kijken. Ze kwamen met busladingen aan en we hadden zelfs wat interesse uit Canada en Amerika. We hebben zelfs op een bepaald moment een bezoekersboek opgezet. Het is nu een beetje rustiger maar het blijft een mooi ding. Een klein wonder! "