Bedrijfsgegevens

MR-S2-melkrobot

Zaakvoerders Stefanie en Felix Roder
Veebestand 150
RasZwartbont
Aantal melkbeurten per dag
2,7
Melkhoeveelheid
1575

Beter leven door flexibeler werken

Stefanie en Felix Roder vormen al een koppel sinds ze elkaar in de landbouwschool leerden kennen. In 2014 namen ze het melkveebedrijf van Stefanies ouders over. Het 190 ha grote selfmade bedrijf biedt momenteel onderdak aan 63 koeien en hun afstammelingen.

Ook de korte-ketenverkoop is het echtpaar niet vreemd. Sinds 2017 kan je rechtstreeks bij hen terecht voor verse melk en enkele streekproducten. "Dat is meer een vorm van pr dan een echte bron van inkomsten", zegt Felix. "De mensen uit de streek komen zo ook eens op het erf en krijgen met eigen ogen te zien wat het werk van een landbouwer precies inhoudt. Dat is nodig, want er heerst vaak nog een erg onrealistisch beeld."

In hun streven naar meer levenskwaliteit en flexibeler werken, lieten Stefanie en Felix in 2017 hun oog vallen op de automatische melksystemen. Ze trokken naar collega's om er de verschillende systemen in werking te zien en de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen.

De enige fabrikant die koeien tussen de achterpoten melkt

In de zomer van 2018 hakten de twee de knoop door en kozen ze voor de MR-S2 van BouMatic Robotics. Stefanie verklaart die keuze als volgt:

"BouMatic Robotics was de enige fabrikant die koeien tussen de achterpoten melkt. Het compacte ontwerp van deze robot overtuigde me meteen. Mits een paar kleine aanpassingswerken konden we de robot in onze oude vrijloopstal kwijt. We vonden de perfecte locatie voor het koeverkeer en de melkers die de machine moeten bedienen. De vier hekken zorgen ervoor dat de box een erg open vormgeving heeft, waardoor het zicht op de koeien in de stal niet belemmerd wordt. De dieren kunnen zich focussen op de melkbeurt maar blijven tegelijkertijd oogcontact houden met de rest van de kudde. Ook dat er eenvoudig van de box naar het strobed gesorteerd kan worden, is een groot voordeel. We besparen alleszins heel wat kosten en zijn er zeker van dat we met deze MR-S2 de minste compromissen moeten sluiten bij de omschakeling van een traditionele tandemmelkstal naar een functionerende melkrobot."

Eind november 2018 werd de robot geleverd. Hij werd nog dezelfde dag geïnstalleerd en op het krachtvoersysteem aangesloten. De koeien werden vervolgens nog bijna een week lang in de halve tandemmelkstal gemolken. Dat zorgde weliswaar even voor meer werk maar had bij het opstarten van het robotmelken ook een enorm voordeel. Omdat de dieren de box inmiddels al als 'krachtvoerautomaat' gewoon waren, werd die automatische melkbeurt gewoon als iets extra's beschouwd. Op dinsdag 4 december werd het automatisch melken voor de helft van de kudde ingevoerd. Amper twee dagen later, op donderdag, kon technieker Roy van BMR die het melkproces mee in goede banen leidde, al naar Emmeloord terug.

Alle verwachtingen werden ingelost.

"We wilden vooral flexibeler kunnen werken in de melkstal en dat lukt nu aardig"

Zowat een half jaar na de inbedrijfname vat Stefanie het als volgt samen:
"Er is aan al onze verwachtingen voldaan. We wilden vooral flexibeler kunnen werken in de melkstal en dat lukt nu aardig. Met nieuwjaar konden we bv. al eens met een gerust gemoed kort op vakantie gaan. De kudde wordt met behulp van de dubbelgripper en de 3D-camera automatisch gemolken. We zullen maar een koe moeten laten gaan. Haar achterste spenen zijn zo dicht bij elkaar geplaatst dat geen enkele robot ze automatisch kan aansluiten. We moeten deze koe tweemaal per dag handmatig melken tot ze verkocht wordt. Maar zelfs dat vormt met de MR-S2 geen enkel probleem.

Het celgetal steeg lichtjes tijdens de gewenningsfase maar ligt inmiddels weer rond de vroegere waarde van om en bij de 150.000. Het aantal ziektekiemen is normaal. De robot voert gemiddeld 2,7 melkbeurten per dier per dag uit en de tank wordt dagelijks met zo'n 1.500 liter melk gevuld.

En dat gebeurt nagenoeg storingsvrij! Onze servicepartner MELKTECHNIK LAUTERBACH verdient trouwens alle lof. De installatie verliep uitstekend, net als de ondersteuning bij de werking nu. Zo kregen we in januari rond halfeen 's nachts een melding van een storing op onze gsm. De technicus van MELKTECHNIK LAUTERBACH was binnen het uur ter plaatse en kreeg de compressor in geen tijd aan de praat. De sfeer was ondanks het late uur opperbest.

We kunnen iedereen de MR-S2 en de mensen van Lauterbach warm aanbevelen".

Alle verwachtingen werden ingelost.

Stefanie Roder